Snabba limpan:
5 dl fingervarmt vatten
50g jäst
½ dl sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
russin efter smak
Smula jästen i bunke häll på vattnet. Rör till jästen löst sig. Tillsätt sirap och salt.
Arbeta ner grahamsmjölet, sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop till en deg, ta upp på mjölat bakbord. Forma 2 limpor lägg på smord plåt. Sätt in i kall ugn på nedersta valsen. (Obs! Limporna ska inte jäsa innan). Sätt ugnen på 225 grader, grädda i 30 min. Om du vill ha en mjukskorpa linda in limporna i en bakduk.
Sen blev det småkakor med recept från "sju sorters kakor-boken", med lite mint och choklad smak. Vuxet?
Minttoppar:
1 dl florsocker
200g smör el margarin
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
Garnering:
100g mörk blockchoklad
3-4 droppar pepparmyntsolja
Blanda smör, socker å båda mjölsorterna. Rulla små bollar , tryck ett litet hål i kakans mitt, lägg på smord plåt, el bakplåtspapper. Grädda mitt i ugn, 175 grader. Låt kallna på plåten. Smält blockchokladen, droppa i pepparmyntsoljan.
Fyll hålet i kakorna med choklad, låt stelna. Klart!
2 kommentarer:
Åh! Bröd! Den ska jag prova nån dag, det är ju svårt att hitta bra brædrecept.
Ahh, kolhydrater! Ge mig! :D
Skicka en kommentar