torsdag 8 april 2010

Minttoppar och Snabba limpan...


Igår hann jag med mycket tvätta, träffa vänner,gå promenad, pyssla med syhörnan och baka två helt olika "bakverk". Gick iof upp kl.6... Vi börjar med enkla limpan, har skrivit om den förut men inte receptet. Det är en limpa som är enkel och behöver inte jäsa, lite grövre men söt i smaken. Så den går fort också. Vi är bortbjuden på lunch så jag tänkte ta med mig lite bröd och små kaka till kaffet. Blir inte ett riktigt kafferep för då ska man ju ha sju sorters kakor, men det får bli nångång fram över. Men lunch, kaffe, kaka och skvaller, inte illa!
Snabba limpan:
5 dl fingervarmt vatten
50g jäst
½ dl sirap
1 tsk salt
7 dl vetemjöl
7 dl grahamsmjöl
russin efter smak

Smula jästen i bunke häll på vattnet. Rör till jästen löst sig. Tillsätt sirap och salt.
Arbeta ner grahamsmjölet, sedan vetemjölet. Arbeta snabbt ihop till en deg, ta upp på mjölat bakbord. Forma 2 limpor lägg på smord plåt. Sätt in i kall ugn på nedersta valsen. (Obs! Limporna ska inte jäsa innan). Sätt ugnen på 225 grader, grädda i 30 min. Om du vill ha en mjukskorpa linda in limporna i en bakduk.

Sen blev det småkakor med recept från "sju sorters kakor-boken", med lite mint och choklad smak. Vuxet?
Minttoppar:
1 dl florsocker
200g smör el margarin
1 dl potatismjöl
4 dl vetemjöl
Garnering:
100g mörk blockchoklad
3-4 droppar pepparmyntsolja

Blanda smör, socker å båda mjölsorterna. Rulla små bollar , tryck ett litet hål i kakans mitt, lägg på smord plåt, el bakplåtspapper. Grädda mitt i ugn, 175 grader. Låt kallna på plåten. Smält blockchokladen, droppa i pepparmyntsoljan.
Fyll hålet i kakorna med choklad, låt stelna. Klart!








2 kommentarer:

Sandy De Luxe sa...

Åh! Bröd! Den ska jag prova nån dag, det är ju svårt att hitta bra brædrecept.

Miss Rascal sa...

Ahh, kolhydrater! Ge mig! :D